Boşanmanın Psikolojisi

Son yıllarda, boşanma oranlarının giderek arttığına; sadece rakamlarla değil, çevremizden de bire bir tanık oluyoruz. Dikkat çekici olarak, toplumda her bireyin; kendisi, bir arkadaşı veya akrabası boşanma sürecinden geçiyor. Boşanma süreci ve sürecin getirdiği değişiklikler, her aile üyesini farklı şekillerde etkiliyor.

İstenmeyen ya da sert bir boşanma, bir yetişkini geride kalmış bir gelişim aşamasına döndürebilir veya kişiliğinden beklenmeyen davranışlara itebilir. Bazı yetişkinler tamamen çaresiz, çocukları dahil başkalarının bakımına muhtaç hale düşebilir.  Ailede roller değişebilir,  çocuklar ebeveynin bakımını üstlenirler ve sırdaşı olurlar. Sonuçta, çocukta çarpık bir gelişim ve ebeveynin aracılığı ile edinilmiş yanlış bir gerçek anlayışı ortaya çıkar.

Boşanma Sonrası İnsan Nasıl Etkilenir?

Boşanma sürecinin kadından erkeğe farkılılık gösterdiği bir gerçektir. Ancak yaşanılan bu sürecin herkes için oldukça zorlu olduğunu kimse görmezden gelemez. Şimdi sizler için kadın ve erkeğin boşanma sonrasında psikolojilerinin nasıl olduğunu ayrı ayrı inceleyeceğiz.

Boşanma Sürecinin Kadının Üzerine Etkileri / Boşanan Kadın Psikolojisi Nasıldır?

  • Kadın için bu süreç hem maddi hem de manevi yönden büyük etkilere neden olabilir.
  • Finansal etkiler kadınları etkileyen durumların başında geliyor. Ayaklarınızın üzerinde durmayan, yani çalışmayan kadınlar için bu süreç daha da zor hale gelir.
  • Mutsuz evliliklerin sonrasında kadın, bir daha evlenemeyeceği, iyi bir eş adayı bulamayacağı ve kimseye güvenemeyeceği şeklinde düşüncelere kapılır.
  • Toplumumuzda çoğu kadın ise çevresindeki insanların ona boşanmış kadın gözüyle bakmaya başladığını düşünürler. Bu toplumsal baskılar kadın üzerinde oldukça fazla hissedilebilir.

Erkekler Üzerinde Boşanma Sürecinin Etkileri

  • Yapılan araştırmalara göre boşanmış ya da evlenmemiş erkeklerde madde bağımlılığı ve ölüm oranlarının daha yüksek olduğu kanıtlanmıştır.
  • İlişkiden sonra erkekler genellikle partnerini suçlayıcı şekilde yaklaşır. Toplumsal olarak kabul gören yaklaşım genelde bu yönde oluyor. Kadınların ilişkileri sürdüremedikleri yönünde bir baskı oluşma olasılığı daha da fazla olur. Bu yönde hiç kuşkusuz erkek bu süreci daha kolay atlatabilir.
  • İlk başta erkeklerin çoğu kurtuldum tarzında bir hisse kapılırken sonraları ise yalnız olmak erkeği kötü yönde etkileyebiliyor.

Boşanma Sürecinde Destek

Boşandıktan sonra, kendi ile ilgili olumsuz inançların arttığı durumlarda; sosyal hayattan çekilme, yalnızlaşma ve özgüven sorunları da birlikte görülebilir. Oysa ki, yakın çevrenin desteği bu noktada da önemlidir. İhtiyaçların ifade edilip karşılanabilmesi ve diğer ilişkilerin sağlıklı şekilde sürdürülmesi yoluyla yakın çevre, iyileşme sürecinde destek olur.